NÄTVERK

Förutom att följa oss på vårt konto på Instagram och vår sida på Facebook så kan Du bli medlem i vår privata FB-grupp. Det är gratis och där hjälps vi åt med att tipsa varandra, det går att ställa frågor till andra i gruppen och bidra med erfarenheter man själv har, även anonymt.

Klicka HÄR så kommer Du till den privata Facebook-gruppen.

Dessutom finns det så många barns och familjers, ofta gripande, historier som aldrig blir berättade, eftersom många föräldrar helt förståeligt värnar mycket om sina barns integritet. Därför möjliggör vi för dessa historier att komma fram genom ett koncept vi kallar ”Sharing Sunday”.

Dela gärna din Pusselfamiljs historia, er resa, dina tankar och känslor som du satt på pränt eller vad du än vill förmedla. Det kan vara i löpande text eller som en dikt. Glada texter eller tunga. Du kan vara anonym eller stå med ditt namn. För att ingen någonsin mer ska behöva känna sig ensam. För att fler i omgivningen ska förstå hur det är att leva i en Pusselfamilj. Att dela med sig av sin historia ger styrka även åt andra. Vi tror så starkt på vikten av att kunna ta lärdom av de utmaningar vi kämpar med och att ta vara på alla bra och fungerande strategier. Mejla oss på: hej@pusselfamiljen.se

Dessa historier publicerar vi löpande på våra konton på:

Instagram och Facebook @pusselfamiljen

Följ oss gärna

på Instagram och Facebook!

Vi arbetar engagerat för vara en plattform som inriktar sig på att utbyta erfarenheter,
ge stöd, erbjuda givande nätverk, pepp, tips, reflektioner, aktuell bevakning och
vi brinner för att sprida information och förståelse om NPF.

PUSSELFAMILJEN arbetar för ett hållbart familjeliv.

För att kunna erbjuda allt det som jag själv saknat som förälder till barn med NPF-diagnoser, så är vi nu så enormt glada över att kunna berätta om vårt senaste tillskott till vårt coach-team!
🤎
Nämligen den för många välkända och omtyckta profilen; Mia Rodhborn!

Mia är diplomerad samtalscoach, utbildad inom kommunikation, förändringsarbete och fysträning. Mia har även över 30 års erfarenhet av att leda allt från rehab och Medicinsk Yoga till Crossfit för såväl barn, vuxna som seniorer.

2015 tilldelades hon Guldhjärtat för årets gruppinstruktör och sommaren 2022 gav Mia även ut sin första bok; "Träna hemma - enkla, roliga och effektiva övningar"!

Mia: ”Jag brinner för helhet och för att hjälpa människor att bli sitt bästa jag utifrån sina förutsättningar. För mig är det så viktigt att vi strävar efter att måna om både psykisk och fysisk hälsa och genom min coachning vill jag försöka bidra till att Du ska bli Ditt bästa jag – stark inifrån och ut. Jag tror på att våga vara på väg, jobba på att vara snällare mot sig själv, även om det ofta är lättare sagt än gjort! Men som med det mesta i livet, fortsätter vi träna på det, går det framåt, om än med små steg.
Att få denna möjlighet att använda min kompetens och mitt helhetstänk inom PUSSELFAMILJEN och därmed försöka att göra skillnad för enskilda individer och familjer känns otroligt roligt och inspirerande!”

Petra: ”Att få in Mia till PUSSELFAMILJEN är en rekrytering som jag och mina kollegor är överlyckliga över! Mias fantastiska sätt med människor och förmåga att se till varje persons unika livssituation och hitta vägarna framåt, oavsett om formen är i samtalscoachningsform eller genom att hitta lösningar för återhämtning och fysisk rörelse, är den pusselbit jag oerhört målmedvetet arbetat för att få till”.

COACHNING MED MIA:

• Samtalscoachning med fokus på Dig

• Återhämtning i Din vardag

• Sorgebearbetning – Samtalscoachning

• Medberoende – Samtalscoachning

• Hälsa och träning – Coachning

Läs mer och Boka tid för Dig eller Din familj på Boka Direkt. Länk i vår profil.

🤎 Välkommen!
...

434 65

Det vackraste fång av rosor skulle jag vilja ge till Biancas skolas mentor samt till hennes pedagog i ”studion”, där hon spenderar en viss del av sin studietid.

Utvecklingssamtalet igår på Internationella Engelska skolan i Nacka, åk 8, är det mest fantastiska jag varit med om ever!

Det handlade inte om meritpoäng eller om provresultaten och akademiska mål.

Det handlade om vad jag fick ta del av om HUR de pratade till henne på det finaste, mest inspirerande, mest lyhörda, mest väl avvägda sätt jag någonsin varit med om på ett utvecklingssamtal. 🙌🏼🤎

Det sätt som de båda pratade till Bianca på under mötet var så stärkande för henne. Att som pedagog och mentor ha den briljanta förmågan att kunna bryta ner allt i små och tydliga beståndsdelar, lugnar en åttondeklassare som är stressad över missad skolgång.

Att med sån värme och innerlighet lyfta styrkorna hos Bianca och med en tydlighet visa hur återgången till skolan kommer att fortsätta att ske stegvis, var fantastiskt att lyssna på! Att dessutom tydliggöra för varje ämne och vad varje lärare uppgett, skapade ett lugn för Bianca att precis varenda pedagog runt henne har järnkoll på läget och följer det som är överenskommet.

Jag fällde tårar i smyg (fast det var nog omöjligt för dem att inte upptäcka 😅) på ett utvecklingssamtal för första gången i mitt liv, nöp mig i armen och tänkte att det här önskar jag att alla barn med NPF och deras föräldrar skulle få vara med om! Detta utvecklingssamtal i sin helhet borde ligga på You tube. Visas på lärarutbildningar och användas i inspirationssyfte.

Vad är era erfarenheter av utvecklingssamtal oavsett om
du är förälder eller pedagog?

💬 Skriv och dela med dig! Vi lär oss av varandra 🙌🏼🤍
...

1122 81

Tisdagen 10 januari.
Första skoldagen efter en förfärlig höst.
Jag var skräckslagen inombords över att hon ska fortsätta vara hemma. Att mardrömmen inte är över.

Det hade smugit sig på. Ända sedan jullovet för ett år sen såg vi att hon var tröttare, märkbart tröttare. Det blev bara värre och värre och läkarkontakt togs och man tog alla möjliga prover. Allt såg bra ut förutom järndepåer (dropp gavs) och sköldkörteln, inte markant avvikande men ett litet observandum.

Men tröttheten och håglösheten gjorde att det blev många dagar som det inte gick att gå till skolan.
Hennes ångest inombords växte sig större och större. Stressen över skolan och samtidigt ha noll att ge. Koncentrationen var helt bortblåst sa hon. Hade kanske medicinen slutat funka?

Sommarlovet kom. Tröttheten blev värre. Inget var särskilt roligt, sa hon.

Vi bestämde tillsammans med hennes läkare Ulrika By, att trappa ur hennes ADHD-medicin. Detta har hänt förut när hon gjort utvecklingsskutt i hjärnan - att medicinen inte funkat längre.

Vi la till ångestdämpande istället vilket visade sig att bli en sån succé! Bianca kände mindre oro och mer glädje igen. Vi trodde att vi var på väg att få tillbaka vår gamla Bianca.

Men så blev det inte.
Hösten blev istället en mardröm. Effekten av medicinen försvann tyvärr ganska snabbt och hon låg mest och sov i sin säng. Hon orkade vara vaken några timmar men sov sen igen.

Fantastiskt fint samarbete med skolan, väldigt mycket mer anpassningar men de räckte inte till riktigt ändå - Bianca var helt orkeslös. Kämpade på med skolan när hon väl var där. Men till sist kollapsade systemet och det blev sjukhusinläggning och till slut blev svaret att sköldkörtelproblematiken hade eskalerat snabbt och medicinering sattes in.
Hög skolfrånvaro, det tog tid att få effekt av nya sköldkörtelmedicinen. Ångestdämpande togs bort vid jullovet och in med den gamla ADHD-medicineringen igen. Plötsligt såg vi ljuset i tunneln! Sköldkörtelmedicinen har stabiliserat värdena och därmed hennes mående och återigen funkar ADHD-medicinen!
Nu mjukstart med skolan.

Så tummen upp i tisdags var viktigare än någonsin. Hon kom iväg. 🤎

Hur har er första skolvecka gått? 💬📝
...

1753 183

💻 HUR KAN DIN ARBETSGIVARE HJÄLPA DIG SOM PUSSELFÖRÄLDER PÅ BÄSTA SÄTT?

Hur ska man räcka till både för att göra ett bra jobb på arbetet och att samtidigt klara av att ”leverera” på bästa vis som NPF-förälder?

Många av oss som är föräldrar i ett lite extra tufft och utmanande föräldraskap kan konstant ha känslan av otillräcklighet som ständig följeslagare.

Många föräldrar upplever att det egentligen är livet på hemmaplan i sin utmanande vardag, som är det som tar hårdast på krafterna och som skapar den största stressen.

MEN, jag är också övertygad om att det vore värdefullt att se över vad arbetsgivare skulle kunna göra för att underlätta för DIG för att DU ska kunna ha ett hållbart arbetsliv i DIN livssituation. Som arbetsgivare är det också både viktigt och värdefullt att skapa en arbetsplats som är hållbar för alla anställda.

Jag brinner verkligen för att få till förändringar till det bättre för Pusselfamiljer och för att kunna göra det, behöver vi förstå vad som skulle kunna hjälpa just DIG att kunna kombinera ditt arbete med ditt pusselföräldraskap.

➡️ Hur skulle din arbetsgivare kunna göra ditt arbetsliv bättre i din situation? Vad skulle du vara hjälpt av för att minska din stress?

➡️ Har du tips på vad som funkar bra i din jobbsituation?

➡️ Det finns också en stor mängd pusselföräldrar som är sjukskrivna för utmattningssyndrom eller som har varit det. Är du en av dem?

➡️ Det finns också pusselföräldrar som är hemma med barn som inte klarar av att gå till skolan och samhällets ekonomiska stöd för dessa föräldrar kan för många vara obefintligt. Har du erfarenhet av detta?

➡️ Det verkar vara mer vanligt att mammor går ner i tid eller byter arbete till mindre krävande uppgifter, kanske med lägre lön, för att räcka till. Tyvärr ofta med följden att tappa i framtida pension då många inte gjort upp om en kompensation inom relationen kring extra sparande eller liknande, trots att besluten många gånger är gemensamt tagna. Har du egen erfarenhet av det?

Dela gärna med dig så vi kan samla på oss info i vårt projekt om vad som skulle hjälpa DIG att räcka till i DITT arbete och i DITT föräldraskap 💬🤎🙌🏼!
...

829 146

Vilken förälder är du som Pusselförälder och vilken förälder vill du utvecklas att vara framöver?
🤎
Vad väcker det för känslor hos dig kring ditt barns symtom av sin NPF-diagnos, eller kring ditt barns beteende som inte har en diagnos ännu eller som inte uppfyllde alla kriterier tillräckligt mycket för att få en diagnos ställd?

Vi bär alla med oss upplevelser från våra liv där vi reagerar olika på olika beteenden. Det väcker olika känslor hos oss.

Jag och min man (barnens pappa) har ofta helt olika saker som triggar oss gällande barnens beteenden. Beteenden som är symptom av deras utmaningar. Vi försöker att växeldra där den som triggas minst av barnets beteenden tar en större roll just då.
⚖️
Jag kan villigt erkänna att jag alltid triggats mer av dotterns emellanåt häftiga humör från ingenstans än sonens mer förutsägbara låsningar. Det medför att jag ibland blir triggad till att bli en sämre version av mig själv i mitt föräldraskap gentemot dottern. Jag har däremot alltid haft lätt att läsa av sonens växlingar och har enklare kunnat förebygga och kratta för honom. För min man är det nog tvärtom skulle jag säga.
🤎
Att som förälder ständigt bli utmanad är slitsamt och mitt tålamod tryter av det ibland. Jag har dock genom att lära mig så mycket som möjligt om att anpassa och att förebygga runt våra barn utvecklats i mitt Pusselföräldraskap.

Jag tror på att om vi jobbar med att utveckla våra föräldraskap, vi Pusselföräldrar, så blir det bättre för både våra barn och för oss. Men vi behöver börja med att fundera över vad vi ”går igång på”, vad som sårar oss, vad som är viktiga värderingar för oss och som vi inte vill göra avkall på, vad vi har med oss från våra egna barndomsupplevelser, möten med människor, tidigare chefer kanske, vänner, familjeförhållanden, andra vuxnas bemötanden.
🤎
Vad triggar dig och vad tycker du inte är jobbigt? Dela gärna med dig av dina tips 💬🙌🏼 och dina reflektioner. Det kan hjälpa en annan förälder. 🤎

📸 @fotografjuliaswanberg @julia_swanberg
...

487 30

GOTT NYTT ÅR ✨

Ett nytt år för mig personligen innebär så mycket hopp, inspiration, möjligheter till förbättringar, ta-tag-i-mentalitet och allmän nytändning!

Men som Pusselförälder så står allt det i kontrast med de utmaningar som finns runt omkring oss. Det kan provocera oss Pusselföräldrar och skapa frustration, det kan göra oss uppgivna och håglösa, det kan skapa en känsla av att vi inte sitter i förarsätet i våra egna liv.

För att ändå kunna våga sätta ord på det som är viktigt så är mitt råd att inte använda ordet MÅL. Mål syftar till att något ska uppfyllas. När man inte når dit kan man känna känslor av misslyckande och otillräcklighet. Det är väldigt svårt att ha en massa uppsatta mål när man är Pusselförälder då många saker på vägen kan grusa vägen till målet och göra det omöjligt att uppnå det.

Därför råder jag till att utgå från:
”STRÄVANSTÄNK”. Det möjliggör att vi ska sträva efter att göra det vi tycker känns viktigt, men det har inte med måluppfyllelse att göra.

Inventera delar i ditt liv och utgå t ex från ett företags avdelningar i tänket. Separera varje del för sig.

Vad är viktigt för just dig inom områdena (bara några exempel - välj områden själv)

a) Din egna livsstil, hälsa, träning och kost
b) Dina relationer med din partner, nära familjemedlemmar
c) Dina relationer med vänner
d) Din personliga utveckling - vill du lära dig något nytt? Vad behöver du för att växa som individ (inte på jobbet)?
e) Arbete, utbildning - Är du på rätt plats i livet just nu?
f) Vilka områden är också viktiga för dig? Engagemang i föreningar eller volontärt / ideellt engagemang?

Skriv också upp strävanstänk tillsammans med dina barns andra förälder om de områden som gäller barnen. Dela upp dessa i områden som t ex:
a) Hur kan du utvecklas som Pusselförälder?
b) Skolan - hur funkar den? Vad kan bli bättre för ert barn?
c) Medicinskt?
d) Anpassningar hemma?
e) Fritid, kost, hälsa, sömn - vad kan ni sträva efter för att möjliggöra bra förutsättningar?

Tänk rimlighet. Du är en Pusselförälder, så vi måste anpassa vårt tänk efter det så vi inte sätter upp orimliga förväntningar.

Hur känner du kring ett nytt år? Dela gärna med dig! 💬🤎✨
...

395 13

Julen för 13 år sedan var sista julen för vår familj, före sonen Max fick sin Aspergerdiagnos.
För dottern Bianca skulle det efter bilden dröja ytterligare några år innan hon fick sin ADHD-diagnos. Men vi visste att det var något hos våra barn som skiljde sig åt från många av våra vänners barn men vi kunde inte ta på det när det gällde Max, hos Bianca var ADHDn tydlig tidigt så där var det inga tveksamheter för oss även före diagnosen var satt.

På julafton drogs mycket till sin spets, som hos många andra familjer när barnen har NPF-utmaningar.

🎅🏼Det vi var oerhört hjälpta av, var att vi genom att vi bodde utomlands vid den tiden därmed inte for omkring till en massa släktingar utan vi var bara hemma med den närmsta familjen.

🎄Det skapade förutsägbarhet och kontroll för våra barn. Vi var få och det blev lagom med intryck för dem.

🎅🏼Våra barns förväntningar på att jultomten skulle komma efter ”Kalle Anka” var för stora för att de skulle klara av att hålla humöret under julafton så vi portionerade ut julklapparna under dagen med start från morgonen när de vaknade då det fanns några julklappar utplacerade under granen. Dessa fick de öppna så fort de vaknade. Där fick det bli julklappar som t ex spel eller t ex Lego som de kunde leka med under dagen när energinivån och koncentrationen var rätt för att de skulle kunna hålla på med det och klara både medgångar och motgångar i sällskapsspel och Legobygge. Att låta barn med NPF-svårigheter gå och titta på en gran med julklappar som de inte får öppna på studs är väldigt svårt och verkligen inte att rekommendera. Vi hade självklart en tomte som kom direkt efter lunchen så att väntan inte behövde bli för stor.

🎄Kravnivån var rätt ställd för våra barns förmågor.

🎅🏼Julmat för våra barn fick bli något från den limiterade meny som de hade i sin repertoar och vi åt jullunch vid lunchtid, så de båda fick i sig bra med energi av det som de ville äta.

🎄Energiintag är så viktigt för att dessa barn för att ska orka lyckas med julafton! Servera därför det som de äter.

Hur är er jul anpassad efter era barns förmågor? 💬✏️

Jag och min familj vill passa på att önska GOD JUL till er alla 🎄❤️🎅🏼
...

1750 102

Jag kan inte sitta och se på längre. ✋🏼

Alla era meddelanden och e-mails under de dryga 2 år som Pusselfamiljen funnits och som vittnar om att samhället sviker. Samhällets stöd fallerar på alltför många ställen. Ni vittnar om att samhället brister i att ge tillräckligt med stöd när ni börjar se tecken hos era barn, samhället fallerar i att ge utredningar i tid, ni får inte tips, råd eller stöd kring anpassningar och förhållningssätt i tid, era barn sätts upp på ytterligare väntelistor för medicineringar efter diagnoser, det är årslånga köer för allt detta men även för att få hjälp med bildstöd, svårt (ibland omöjligt) att få platser på kurser m m.

Vår familj har dessutom fruktansvärda erfarenheter av när en nybliven 18-åring ska in i vuxenpsykiatrin mitt under depressionsbehandling. P g a detta har jag även velat kunna höja åldern till 25 år för stöd, NPF-utredning och medicinering.

Därför kan PUSSELFAMILJEN GLÄDJANDE berätta att vi genom ett tätt samarbete med överläkaren och specialisten i barn- och ungdomspsykiatri Ulrika By och den nya mottagningen, MARTINA OMNIA i Nacka Strand, Stockholm, nu kan erbjuda - med kort väntetid, oavsett var man bor i Sverige:

• NEUROPSYKIATRISKA UTREDNINGAR (ADHD, autism, intellektuella funktionsvariationer samt bedömningar av psykisk ohälsa) ➡️ 25 år

• MEDICINERING ➡️ 25 år

• BEDÖMNINGSBESÖK hos överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri ➡️ 25 år

• Möjlighet att DELA UPP BETALNINGEN för NPF-utredningar på 4 eller 10 månader räntefritt

Detta är tjänster som bekostas av familjen själv och jag önskar givetvis att den nya mottagningen och vi redan var anslutna till ett avtal med regionerna, men parallellt med att vi startar detta kommer vi jobba stenhårt för att samtidigt bedriva ett påverkansarbete med politiker och regioner för att få till en förändring generellt sett kring detta område och därmed söka vårdavtal på sikt. Just nu omöjligt, jag vet, men vi kommer att arbeta outtröttligt för den modell vi tror på. 👊🏼

Mer info och bokningar görs via PUSSELFAMILJEN:

boka@pusselfamiljen.se

Medan vi kämpar för påverkansarbete fortsätter vi att inspirera och ge tips via Insta/FB.🤎
...

1211 113

Som vi skrev om nyligen så har barn med NPF-diagnoser ofta ett selektivt ätande. Det beror på en annorlunda perception - förmågan att hantera sinnesintryck.
🍽
Många äter inte mat som är blandad, grytor eller gratänger. Ibland kan även grönsaker vara väldigt svårt. Det finns barn som inte äter mat i alla färger, konsistenser eller former.
🥦🍅
Några barn äter samma sak varje dag i flera år medan andra kan ha en rullande meny.
🌭🥞🍔
När barn inte äter i skolan ökar problemen med koncentration, uthållighet och andra förmågor som barnet behöver för sitt lärande. Vissa skolor är bra på att anpassa kosten och måltidssituationen efter barnens behov medan andra inte gör det alls.

Det finns skolor som kallar anpassningen “önskekost”. Detta begrepp kan leda till att man tror att det rör sig om en särskild lyx, vilket ju är helt fel.

Andra säger “specialkost” eller “behovskost”. Begreppet “specialkost” gäller egentligen allergier och sjukdomstillstånd som kräver läkarintyg.

Livsmedelsverket har valt begreppet “anpassad kost”. De har med hjälp av Specialpedagogisk skolmyndigheten (SPSM) tagit fram rekommendationer som både handlar om måltidsmiljön och själva maten.

Personligen gillar jag begreppet ”behovskost”. Det gör det tydligt för alla inblandade att detta är ett behov som måste fyllas för att barnet eller ungdomen ska ha en chans att lyckas. Alla vi runt dessa barn vet att många dessutom får extra svårt om de inte får fylla på energiförrådet med mat, mellis m m.

Våra barn har alltid haft fint stöd kring maten i skolan och vi är så tacksamma för det. Sonen Max hade 3 rätter som de rullade runt menyn på och för honom var det viktigt att veta vilken dag han fick vilken rätt. Han behövde inte mer variation än så. Dotterns skola har gjort rätter som de barn med behovskost kan äta så att det finns något för alla vid den stationen i matsalen att ta ifrån, men det blir olika och det funkar fint för henne. Varje dag finns det bra mat hon kan äta.

När barn får äta det de behöver i en anpassad miljö ökar chanserna att lyckas i skolan!

Hur funkar maten på den skola du jobbar på eller på den skola ditt barn går på?
Ge gärna tips om vad ni märkt funkar bra! 🤎
...

539 58

Hos PUSSELFAMILJEN har det hänt grejer idag! 🙏🏼 (Tack mamma 🙌🏼🤎)

Vill du ställa en fråga till oss om julen, jullovet, terminsslutet? Oavsett om du är förälder, anhörig eller arbetar i skolans värld så är du välkommen att sända in din fråga till oss på: fraga@pusselfamiljen.se

Vi ska försöka svara på så många som möjligt och återkommer om datum för detta! Hoppas vi ses från vår lilla hörna! 🤎
Petra, grundare PUSSELFAMILJEN
samt
Malin & Cajsa, NPF- & skolcoacher på PUSSELFAMILJEN
...

523 23

Så många gånger jag i mitt föräldraskap har känt att jag konstant längtat till att barnen skulle bli äldre, för DÅ kanske det skulle kunna blir lugnare hemma hos oss. Kunna bli en tillvaro som skulle vara mer hanterbar. Mindre utmanande, färre konflikter och ge mig och min man både mer egentid för varandra men också för oss individuellt.

Men den där önskan gör att man nästan missar utsikten från tåget! Livståget går och man sitter på tåget men man tittar inte ut. Det rusar på utan att man är medveten om allt det härliga man också är med om.

Man söker konstant en tillvaro där det ska funka för barnen och då funkar det för familjen också känner man och det är det enda som betyder något. Till slut riskerar man att vara fast i en tillvaro där man glömmer att skapa minnen. Goda minnen skapas oftast av saker som INTE går på rutin. Och rutiner gillar många av våra barn och då hamnar vi lätt i ett läge som föräldrar, där vi riskerar att känna att alla dagar ser likadana ut och det enda som ändrar sig är vilket typ av möte, skolanpassning, läkarbesök, konflikt hemma eller något annat som vi ordnar med kring våra barn.

Ibland känner jag att mina och hela familjens år bakåt varit en enda kamp. Jag inser dock när jag lägger lite mer tid att fundera på tiden bakåt att jag kunde varit bättre på att se de små bra stunderna, ÄVEN om jag då trodde att jag gjorde det. ÄVEN om jag verkligen vet att jag jobbade med fokus på de små bra stunderna i vardagen, så vet jag att jag konstant kände att jag längtade tills de är äldre.

Jag har suttit på livståget som rusat fram och av all trötthet och av alla utmaningar så har jag missat att titta ut genom fönstret tillräckligt mycket för att samla på mig det härliga med färden, för att jag var väldigt fokuserad på målet.

Känner du igen dig? Eller har du bra tips om att njuta mer på vägen?

Tips till alla idag: Sätt dig en stund och scrolla tillbaka på kort i din mobil. Ta några minuter och öppna ett gammalt album. Vilka härliga stunder har ditt liv också varit fyllt av? Ägna tacksamhetstankar till dessa stunder före du går och lägger dig ikväll 🤎 Ett bra sätt att åka en del av resan på det där livståget igen. 🤎
...

593 41

Idag vill jag ingjuta HOPP i alla som har barn som äter selektivt!

Till slut så har man kanske som vi - en 19-åring, som kommer hem till oss från sin lägenhet, och vill botanisera i kokböcker och som viker hundöron på allt som han gillar och vill lära sig att laga.

Vår historia om hur kämpigt det varit med maten är vi inte ensamma om. Det skulle räcka till en hel bok tror jag.
Han åt en endast en enda sorts burkmat (inget jag lagade och mixade funkade) varpå jag reste med 60 såna burkar inlindade i blöjor i en resväska, för att kunna ge honom till lunch och middag i en månads tid när vi reste, då min man tävlade på tennistouren.

Att leta yoghurt som inte hade fruktklumpar i sig men ändå hade fruktsmak var oftast ett helt omöjligt projekt, i alla fall utomlands där vi reste och bodde. Att efter burkmatstiden därefter leva på en repertoar av kanske maxat 3 rätter som vi snurrade runt på.

Ja, många av er känner igen er.

Vi fick rådet att inte oroa oss kring den limiterade matrepertoaren av vår fantastiska BVC-sköterska @klang.b ❤️ @heddahelalivet

- ”Ge honom det han äter”, sa hon så klokt. ”Annars riskerar ni att han inte får i sig något alls. Det ordnar sig med tiden. När han är 20 år så kommer han med all sannolikhet att ha utökat menyn, ska ni se.”

Så sa hon.
Och så gjorde vi.
Och han slapp utveckla ännu mer problem kring maten för att han fick det han faktiskt kunde äta och gjorde det med stor aptit.

Visst har jag också lagat 3 olika rätter till 2 barn som ätit olika maträtter samt till oss föräldrar, vid varje måltid hemma, men det var det värt. Faktiskt. De åt ju.

Nu är han 19 år. Bor i egen lägenhet, har fått intresse för att börja laga mat. Testar olika rätter på restaurang dit han älskar att gå med sin flickvän när han unnar sig det, med hjälp av sina intjänade pengar nu när han jobbar.

Så tänk hörni, att även om vägen känns krokig och det blir avåkningar på färden, så kommer man förhoppningsvis dit en dag då det inte är lika läskigt att prova nytt och då är det inte längre så laddat kring maten. Sen om det kommer vid 19, 20 eller 30 års ålder - någon gång kommer i alla fall de allra flesta dit. 🤎
Hur har ni det med maten hos er?
...

611 61

VI EFTERLYSER EN RÖST INIFRÅN BUP.

Jobbar du eller har tidigare jobbat inom BUP och har negativa erfarenheter som du skulle kunna tänka dig att berätta om helt anonymt?

Känner du någon som denna efterlysning stämmer in på?
Tipsa gärna den personen om vår efterlysning.

Hör av dig till oss på Pusselfamiljen antingen via DM eller mail så berättar vi mer:

hej@pusselfamiljen.se
🤎
I det skede vi är i just nu i det här projektet så ligger fokus på det som inte fungerar. För att vi måste få till en förändring. Och för att kunna förändra måste man våga titta på det som inte fungerar. Det kan inte vara så här längre med ett system där de som ska få hjälp därifrån - inte får det. Alla de mängder av meddelanden vi får in från er föräldrar vittnar om ett enormt stort lidande hos barnen och ungdomarna pga strukturer som inte fungerar.

Det kommer att finnas utrymme längre fram i processen att fokusera på det som fungerar och är bra. Var sak har sin tid i processer.

Men tills dess så behöver vi ge den personal på BUP som också hör av sig till oss och gjort länge och som inte längre kan stå bakom den vård och (eller som många av dem liknar med vanvård snarare än vård) som förekommer och som stämmer överens med åtskilliga familjers berättelser, att få komma upp i ljuset.
Det är vi skyldiga våra oskyldiga barn.

Om du som jobbar i en region där BUP funkar bra eller om du är en familj som har en fungerande BUP dit ni hör - ni ska veta att ni är lyckligt lottade. Era historier kommer också att få komma till tals längre fram.

Tills dess hoppas vi att alla vi som brinner för ett bättre mående och ett bättre fungerande system kan hjälpas åt i arbetet kring att ”varje barns historia räknas” och så länge vi får in den stora mängd meddelanden som vittnar om när det inte fungerar, vilket resulterar i ännu mer psykisk ohälsa för våra barn och ungdomar, då ger vi oss inte utan tillsammans arbetar vi för bättre förutsättningar för våra barn, ungdomar och familjer.

🤎
DELA GÄRNA DETTA INLÄGG I ERA EGNA SOCIALA MEDIER FÖR ATT VI SKA KOMMA UT SÅ BRETT SOM MÖJLIGT 🙌🏼.

Det finns många bra och viktiga inslag på vår Story som är värt att titta på!

/ Petra🤎
...

517 58

Visst kan det vara lite svårt det där med olika begrepp kring NPF? Vi på PUSSELFAMILJEN ska försöka hjälpa till att bena ut begrepp som är viktiga att förstå och känna till och vad de innebär i praktiken.

Först ut är:

🔹CENTRAL KOHERENS 🔹

Isbergsmodellen på bilden hjälper oss att tänka på att det vi ser hos barn och ungdomar med NPF är det synliga problematiska beteendet, men under ytan ligger orsakerna till beteendet, personens bristande förmågor. (Det hjälper både som förälder och skolpersonal att verkligen aktivt lära sig om detta för att kunna förstå barnet och ungdomen på bästa sätt.)

Central koherens handlar om förmågan att koppla ihop delar till en helhet och förstå sammanhang. Hjärnan samordnar alla intryck, tankar, känslor, minnen, kunskaper, motiv m m. Svag central koherens innebär att man lättare ser detaljer, men har svårare att se helheten.

Det kan innebära att man oftare än andra:

➡️ Tolkar bokstavligt
➡️ Tolkar situationer fel/missförstår
➡️ Missförstår tonläge, mimik eller kroppsspråk
➡️ Hakar upp sig på detaljer
➡️ Tar lång tid på sig att bearbeta intryck
➡️ Har svårt att överföra kunskap från en situation till en annan
➡️ Har svårt att städa och hålla ordning
➡️ Har svårt att anpassa sig efter situationen
➡️ Har svårt att förstå orsak och verkan
➡️ Har svårt att följa en röd tråd i samtal

I skolan kan det bli svårigheter inom dessa områden:

➡️ Hitta röd tråd i texter
➡️ Läsförståelse
➡️ Muntlig information
➡️ Förstå vad som är viktigt i informationen
➡️ Förstå sammanhang på lektioner, fritids och raster
➡️ Förklara övergripande, sammanfatta

En svag central koherens innebär förstås att man har en STYRKA i sitt detaljseende.

Psykologen Tony Attwood har listat positiva Aspie-kriterier och uttrycker detta så här:

”Sällsynt bra minne och/eller förmåga att minnas detaljer som andra oftast glömmer bort eller förbiser: exempelvis, namn, datum, scheman och rutiner”

I vilka situationer har ditt barns detaljseende blivit en styrka?

Dela med dig i kommentarerna så hjälps vi åt att se styrkorna och ökar förståelsen 💬✏️🤎
...

1013 53

Här är han.
Vår familjs ”världens bästa pappa”. 🤎
Idag på Fars Dag är det många pappor som ska hyllas och hos oss firar vi vår älskade @bjorkmantennis idag. 🌻🌻🌻

Han är allt jag drömde om att en underbar pappa ska vara till sina barn och jag tackar min himmelska stjärna för att det är just honom jag delar livet som pusselförälder med.
🤎
Så många tårar och så mycket skratt vi delat och delar. Så många orostimmar och så många lösningsorienterade snack vi haft.
🤎
Så många tröstande, tysta stunder vi haft och så många framgångsrika stunder vi haft när vi fokuserat på de små små framstegen runt omkring oss.
🤎
Så många bra utmanande samtal vi haft med varandra där vi prövat våra olika tankar och sätt att angripa olika utmaningar runt oss. Våra ibland olika perspektiv på saker och vår lyhördhet kring dessa har gjort oss till en mer komplett duo i vårt föräldraskap är jag övertygad om.
Så många gånger vi valt att lyssna på varann och valt den andres förslag och strategi, bara för att vi är helt prestigelösa och bara vill samma sak i slutändan.
Det bästa för våra barn och för vår familj.
🤎
Utifrån är det nog lätt att tro att vi glömmer oss själva för att vi varit tvungna att välja bort så många sociala delar i våra liv. Men vi vet att det inte finns något viktigare för oss gemensamt än att få våra barn och hela vår familj att må bra och då har inga uppoffringar i världen varit svåra att göra.
🤎
Jag är lyckligt lottad att ha haft turen med en bra pappa i mina barns liv. Så ser det självklart inte ut för alla. Men förhoppningsvis finns det någon annan gestalt som kunnat fylla den rollen på något sätt och Fars dag är även till för dem tycker jag!

Min egna mamma är t ex den bästa mamma och pappan man kan ha i en och samma figur. Hon har fyllt rollerna alldeles själv för min del och gjort och gör det på ett alldeles fantastiskt sätt!

Vem vill du lyfta fram idag på Fars dag som fyller fadersrollen och vad är det som gör den personen så unik? 💬🤎🌻
...

930 15

I en konstant kämpande skolmiljö för många av våra Pusselfamiljer-barn så är det så viktigt att få känna sig bra och lyckad inom andra sammanhang. Vårt höstlov innebar bl a en inspelning där Bianca fick vara med och dela sina kreativa idéer 💡 till produktionsteamet och blev lyssnad på och idéerna blev till verklighet. Jag drömmer om att få fram till alla våra fantastiska barn och ungdomar att alla är grymt bra på något även om skolans krav och utmaningar många gånger knäcker många av våra barn och får dem att tro att de är värdelösa. (Även om skolornas ambitioner givetvis är det motsatta)

För Bianca blev detta höstlov en oerhört viktig återhämtningsvecka, medicinen för hennes sköldkörtelproblem har börjat att verka, hon har haft mer ork igen och det har varit så värdefullt! Sen när vi väl kom hem åkte vi på en matförgiftning som totalt däckat framför allt mig, men snart är allt i full gång igen för mig på Pusselfamiljen!

Våra föräldracoacher inom NPF och skolcoacher är däremot i full gång och kan bokas som vanligt på boka@pusselfamiljen.se
Maila om du vill veta mer!

Hur var ert höstlov? 🍁🍂🍁
Blev det den välbehövliga vila ni önskat eller är det oförutsedda på ett lov jobbigt för din Pusselfamilj? 🤎💬
...

438 14